Vína Rulandského šedého jsou plná, hebká, s vysokým extraktem a vyšším obsahem alkoholu a glycerolu. K vyrovnání převahy alkoholu nad kyselinami, při vyzrálosti vína alespoň pozdního sběru, přispívá právě sladký vjem přítomného glycerolu v kombinaci s přírodním zbytkovým cukrem. A je na zkušenosti vinaře, aby správně ohlídal obsah a vyváženost jednotlivých složek vína i jeho barvu, která může od šedomodrých hroznů získat až růžový odstín.
Vůně typického Rulandského šedého je medově nasládlá s náznakem pomeranče. Chuť je plná, hebká s dlouhotrvajícím ovocno-květinovým aroma, někdy i kouřová a s typickou chlebovinkou, připomínající kůrku žitného chleba.
Bílé víno je zlatožluté barvy, s růžovým tónem. Víno je harmonické, vláčné, s tlumeným obsahem kyselin a jeho dochuť je dlouhotrvající. Ve vůni můžeme cítit pomeranč, grep, meruňky, med, kouřové tóny, chlebnatost, květiny, ale i kakao, vanilku nebo včelí vosk.
Vyšší přívlastky vín mohou připomínat až tokajské výběry. Odrůdová vína jsou vhodná k archivaci a mohou vyzrávat až několik let. Výběry z hroznů a bobulí můžeme při dostatečném obsahu kyselin zařadit mezi bílá vína nejvyšší jakosti.
Rulandské šedé má navíc jednu skvělou vlastnost, totiž schopnost produkovat více cukru, než je pro výrobu vína nezbytné, a to i v našich zeměpisných šířkách. Přirozený cukr je samozřejmě důležitou součástí výrobního procesu, slouží k výrobě alkoholu. Pokud je ale cukru více než je potřeba na přeměnu na alkohol, zbylý cukr váže těkavé látky (vonné silice), ty se tak neodpařují během fermentace (kvašení) a zůstávají ve víně. Výsledkem jsou nádherně voňavá vína.
Na internetu koupíte dobré bílé víno Rulandské šedé např. v tomto e-shopu s vínem.